bao

Bułeczki bao z tofu i warzywami

Nie wiem jak długo chodziło za mną zrobienie bułeczek bao. Zbierałam się bardzo długo. Pewnie dlatego, że chciałam dobrze przemyśleć ich przygotowanie. Po raz pierwszy próbowałam ich na warsztatach kulinarnych. Nawet teraz pamiętam jak smakowały i z jakimi dodatkami zostały podane. Nie chciałam odtwarzać tego smaku, ale stworzyć coś nowego. Tak oto powstały te bułeczki.

Składniki na bułeczki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • olej do smarowania bułeczek

Składniki na marynowane tofu:

  • kostka tofu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chilli

Dodatki:

  • biała kapusta,
  • szczypior
  • marchew,
  • rzodkiewka
  • ogórek,
  • orzechy ziemne,
  • majonez

Wykonanie bułeczek:

  • Wszystkie składniki na bułeczki mieszamy, oprócz oleju.
  • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Następnie ciasto wykładamy na blat, wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy koła.
  • Każda bułeczkę smarujemy olejem i składamy na pół.
  • Do garnka nalewamy wodę (tak, aby nie dotykała parowaru), stawiamy parowar lub sitko, wkładamy bułeczki i przykrywamy przykrywką.
  • Ustawimy moc panika na średnia wielkość.
  • Parujemy bułeczki ok. 7 minut z obu stron.

Wykonanie tofu:

  • Tofu kroimy na plastry.
  • Składniki marynaty mieszamy, wrzucamy tofu.
  • Wkładamy tofu w marynacie do lodówki na pół godziny.
  • Następnie wyjmujemy tofu z marynaty i smażymy z obu strony.

Jeżeli tak jak ja jesteście wiernymi fanami azjatyckiej kuchni i sosu sojowego, a tofu nie jest Wam obce powinny Wam zasmakować.

bao
Bułeczki bao z marynowany tofu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *