placuszki z botwinki

Chrupiące placuszki z botwinki

Przepis na placuszki z botwinki powstał zupełnie przypadkiem. Zgodnie z zasadą less waste postanowiłam wykorzystać lekko zwiędłe listki botwinki, które zalegały w mojej lodówce. Nie chciałam jednak gotować znów zupy lub piec kolejnej tarty. Marzyło mi się coś szybkiego i prostego w sam raz na śniadanie.

Składniki na ok. 10 placuszków:

  • pół pęczka botwinki
  • średnia marchewka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 – 3 łyżki oleju

Dodatki:

  • jogurt grecki
  • kiełki rzeżuchy

Wykonanie placuszków:

Botwinkę siekamy na 1 cm kawałki. Buraczki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Roztrzepać jajko, dodać sól, warzywa i mąkę. Wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Osuszyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać z jogurtem greckim.

placuszki z botwinki
Placuszki z botwinki

Dajcie znać, co sądzicie o tym przepisie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *