Przepis na placuszki z botwinki powstał zupełnie przypadkiem. Zgodnie z zasadą less waste postanowiłam wykorzystać lekko zwiędłe listki botwinki, które zalegały w mojej lodówce. Nie chciałam jednak gotować znów zupy lub piec kolejnej tarty. Marzyło mi się coś szybkiego i prostego w sam raz na śniadanie.
Składniki na ok. 10 placuszków:
- pół pęczka botwinki
- średnia marchewka
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 – 3 łyżki oleju
Dodatki:
- jogurt grecki
- kiełki rzeżuchy
Wykonanie placuszków:
Botwinkę siekamy na 1 cm kawałki. Buraczki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Roztrzepać jajko, dodać sól, warzywa i mąkę. Wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Osuszyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać z jogurtem greckim.

Dajcie znać, co sądzicie o tym przepisie.