młoda kapusta

Domowa młoda kapusta i chrupiące wędzone tofu

Młoda kapusta to dla mnie wspomnienie przychodzącego lata, dzieciństwa i lenistwa. Warto jednak iść z duchem czasu. Zrezygnowałam w swoim przepisie z mięsa, na rzecz tofu.

Składniki na młodą kapustę:

  • główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Składniki na chrupiące tofu:

  • kostka tofu
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chilli

Dodatki:

  • młode ziemniaki
  • szczypiorek
  • jajko sadzone

Wykonanie młodej kapusty:

Tofu kroimy na kostkę. Rozgrzewamy olej. Dodajemy tofu. Ustawiamy ogień na średnią moc. Wrzucamy tofu. Powoli smażymy z każdej strony, aż będzie miało złoty kolor. Następnie dodajemy sos sojowy, paprykę wędzona i chilli. Mieszamy. Chwilkę smażymy do wyparowania sosu sojowego.

Wykonanie chrupiącego tofu:

Kapustę i koper siekamy. Marchew ścieramy na tarce. Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody. Dodajemy kapustę, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy marchew, koper, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Młoda kapusta i chrupiące tofu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *