bajgle

Domowe bajgle z sezamem

Zawsze wydawało mi się, że bajgle to nic nadzwyczajnego, takie hipsterskie bułki. Zmieniałam zdanie, gdy przegotowałam je pierwszy raz. Jeżeli macie o nich podobne zdanie. Szybko biegnijcie do kuchni.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej/orkiszowej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • sezam
  • mleko

Dodatki:

  • rukola
  • łosoś wędzony
  • serek śmietankowy
  • ogórek zielony

Wykonanie:

  • Do miski rozkruszyć drożdże, dodać wodę, cukier i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Następnie dodać pozostała mąkę i wyrabiać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Po tym czasie uformować z ciasta 8 kulek, w każdym z nich zrobić dziurkę.
  • W dużym garnku ugotować wodę. Wrzucać po 2-3 uformowane bajgle i gotować ok. minuty po każdej stronie. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na blachę
  • Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w 230 stopniach C przed 20 minut.
  • Podawać z dodatkami.
Bajgle z sezamem

Najlepiej zrobić do razu podwójną porcję, bo znikają zbyt szybko 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *