drożdzowe rogaliki

Drożdżowe tłuściutkie rogaliki z dżemem

Nie wiem czy jest piękniejszy zapach niż ten, który unosi się w kuchni zaraz po pieczeniu drożdżowe ciasta. Dużo masła, cukier, karmelizacja i to cudowne uczucie, że zaraz będzie można spróbować czegoś pysznego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 100g masła
  • ulubiona domowy dżem lub czekolada

Przygotowanie:

  • Na początek podgrzejcie delikatnie mleko, powinno być lekko ciepłe. W misce rozkruszcie drożdże, dodajcie podgrzane mleko, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystkie składniki i dajcie zaczynowi 15 minut, aby zaczął pracować.
  • W międzyczasie rozpuścicie masło i zostawicie do ostygnięcia.
  • Po 15 minutach wyrastania zaczyn powinien mieć małe bąbelki, wtedy możecie dodać do zaczynu pozostałą mąkę oraz rozpuszczone masło. Następnie odstawcie ciasto na godzinę, aby urosło.
  • Włączcie piekarnik na 180 stopni C.
  • Przełóżcie ciasto na stolnicę, delikatnie oprószcie mąką i rozwałkujcie na prostokąt o grubość 3 mm. Teraz możecie przystąpić do krojenia ciasta na trójkąty, większe lub mniejsze – wszystko zależy od waszego głodu.
  • Posmarujcie trójkąty nadzieniem i zwińcie zaczynać od podstawy trójkąta. Układajcie w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rogaliki pieczemy 15 minut do złotego koloru.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *