indyjskie kofty

Indyjskie kofty i kremowy sos z nerkowców

Skąd wzięła się we mnie inspiracja do stworzenia tego dnia? Nie wiem. Ale jedno jest pewne. Sos z nerkowców, mleka kokosowego i pomidorów, to coś obok czego nie można przejść obojętnie.

Składniki na kofty:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2-3 łyżki dowolnej mąki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do posmarowania kotletów

Składniki na sos z nerkowców:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • szklanka orzechów nerkowca
  • puszka pomidorów
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczek kurkumy
  • 1/4 łyżeczka ostrej papryki

Dodatki:

  • ryż brązowy
  • cytryna

Wykonanie indyjskich koft:

  • Mielimy lub blendujemy ciecierzycę i ziemniaki.
  • Dodajemy przeciśnięty lub pokrojony czosnek.
  • Siekamy kolendrę i dodajemy do masy. Mieszamy całość.
  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mąkę, a potem sprawdzamy jak smakuje. Jeżeli uznamy, że jest za mało slone lub ostre dodajemy odpowiednio sól lub ostrą paprykę.
  • Formujemy kuleczki, układamy na blaszce i smarujemy olejem.
  • Pieczemy 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie sosu z nerkowców:

  • Zalewamy orzechy wrzątkiem i moczymy 15 minut.
  • Obieramy cebulę, czosnek i imbir. Siekamy cebulę, kroimy imbir i czosnek.
  • Rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.
  • Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu.
  • Dodajemy pomidory oraz namoczone orzechy. Dusimy 10 minut.
  • Następnie przekładamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe oraz wodę i blendujemy na gładką masę.
Indyjskie kofty z sosem z nerkowców

Czasem, żeby zjeść coś dobrego trzeba poświecić trochę czasu na przygotowanie, ale ważne jest to, aby wszystko dobrze zaplanować i ułatwić sobie pracę. Dlatego zamiast smażyć kofty postanowiłam je (w swoim stylu) upiec i nie tracić cennego czasu w moim życiu. W czasie pieczenia kotletów mogłam zająć się przygotowaniem sosu. E voila! Potem zostało już tylko jedzenie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *