pancakes

Pachnące świętami pankejki na jogurcie

Przed świętami prawie każde danie pachnie przyprawą korzenną. Dodaje się ją do pierników, sernika, a czasem też do… śledzi. Jeżeli jeszcze nie macie dość tego świątecznego składnika może skusicie się na pankejki z łyżeczką przyprawy korzennej.

Składniki:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • mandarynki do podania (obowiązkowo)
  • olej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wymieszaj jogurt naturalny z jajkami. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną i wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników na jednolitą masę.
  • Rozgrzej patelnię, delikatnie posmaruj olejem, nakładaj pankejki po 1 łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  • Smaż na małym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
  • Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty.
  • Podawaj z owocami, aby zachować świąteczny klimat, najlepiej z mandarynkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *