Przed świętami prawie każde danie pachnie przyprawą korzenną. Dodaje się ją do pierników, sernika, a czasem też do… śledzi. Jeżeli jeszcze nie macie dość tego świątecznego składnika może skusicie się na pankejki z łyżeczką przyprawy korzennej.
Składniki:
- 250g jogurtu naturalnego
- Szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- mandarynki do podania (obowiązkowo)
- olej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wymieszaj jogurt naturalny z jajkami. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną i wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników na jednolitą masę.
- Rozgrzej patelnię, delikatnie posmaruj olejem, nakładaj pankejki po 1 łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
- Smaż na małym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
- Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty.
- Podawaj z owocami, aby zachować świąteczny klimat, najlepiej z mandarynkami.
