pieczone nalesniki

Pieczony naleśnik z malinami i odrobiną czekolady

Kocham naleśniki. Słodkie, wytrawne, z dżemem, szpinakiem i kaszą. Niestety, żeby je zjeść trzeba poświęcić trochę czasu. Jeżeli go nie macie, ale macie czasem ochotę na naleśnika wypróbujcie przepis na pieczonego naleśnika.

Składniki na blaszkę 21×30 cm:

  • 1 szklanka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 1 szklanka mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka słodzika (cukier, syrop klonowy, miód) – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • szklanka malin
  • 3-4 kawałki czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie pieczonych naleśników:

  • Włącz piekarnik na 180 stopni.
  • Pokój czekoladę na mniejsze kawałki.
  • Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i słodzik, jeżeli go używasz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie zrób mały dołek wbij jajka i wlej mleko. Zmiksuj wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Blachę wysmaruj dokładnie masłem. Wlej ciasto.
  • Posyp ciasto naleśnikowe malinami oraz czekoladą.
  • Piecz przez 15 minut.

Najlepiej podawać z jogurtem naturalny. Zamiast malin i czekolady, możemy użyć masła orzechowego, truskawek, śliwek lub czegokolwiek innego, co mamy pod ręką.

Pieczony naleśnik

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *