Pomarańczowe naleśniki bez podpalania. Crepes Suzette dla dzieci.

Pewnie zastawiacie się dlaczego bez podpalania? Inspiracja dla tego przepisu były słynne francuskie naleśniki Suzette, które smaży w syropie pomarańczowym. Następnie dolewa się na patelnię odrobinę alkoholu np. brandy i naleśniki zapalają się. Istna magia. Jeżeli się nie boicie możecie wypróbować, ja chyba pozostanę przy tej wersji, mniej wybuchowej.

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Składniki na syrop pomarańczowy:

  • Szklanka soku pomarańczowego
  • Sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowania naleśników:

  • Mąka przesiej. Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładka masę bez grudek.

Przygotowanie sosu pomarańczowego:

  • Do rondelka wsyp cukier, następnie dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj całość, ale nie mieszaj. Wyłącz, gdy cukier zacznie brązowieć. Dodaj sok z pomarańczy i masło. Zagotuj. Sos powinien odrobinę zgęstnieć.

Smażenie naleśników:

  • Złóż naleśniki na trójkąty. Rozgrzej patelnie i dodaj 1/4 sosu. Podgrzej, gdy zacznie bulgotać włóż naleśniki – tylko tyle ile zmieści się na patelni. Smaż, aż naleśniki nie wchłoną sosu. Postępuj z resztą naleśników tak samo. Podawaj z łyżką twarogu śmietankowego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *