Podróże są teraz utrudnione. Nie możemy wykorzystać weekendu i wyjechać na klika dni. Możemy wybrać się w kulinarna podróż. Dzisiaj chce Was zabrać do Portugalii i zaprezentować portugalska zupę caldo verde.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 100 g jarmużu
- 100 g kiełbasy chorizo
- 2 litry gorącej wody lub bulionu
- sól i pieprz
Przygotowanie zupy caldo verde:
- Gotowanie najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój na kostkę. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na kostkę wielkości 1-1,5cm. Przygotuj jarmuż, usuń twarde łodygi i pokój na mniejsze kawałki. Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki.
- Rozgrzej patelnie i wrzuć pokrojone chorizo. Smaż przez klika minut, aż tłuszcz z kiełbasy odrobinę się wytopi.
- Następnie rozgrzej w garnku oliwę z oliwek, dodaj cebule i zeszklij ją. Dopraw cebulę szczyptą soli. Następnie dodaj pokrojony czosnek i ziemniaki. Smaż wszystkie składniki przez 5 minut od czasu do czas mieszając. Wlej do garnka wodę lub bulion i zagotuj. Gotuj bulion przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodaj pokrojony jarmuż i usmażone chorizo. Gotuj zupę przez 5 minut na małym ogniu. Dopraw zupę solą i pieprzem.
