Portugalska zupa caldo verde z jarmużem i chorizo

Podróże są teraz utrudnione. Nie możemy wykorzystać weekendu i wyjechać na klika dni. Możemy wybrać się w kulinarna podróż. Dzisiaj chce Was zabrać do Portugalii i zaprezentować portugalska zupę caldo verde.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 100 g jarmużu
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 2 litry gorącej wody lub bulionu
  • sól i pieprz

Przygotowanie zupy caldo verde:

  • Gotowanie najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój na kostkę. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na kostkę wielkości 1-1,5cm. Przygotuj jarmuż, usuń twarde łodygi i pokój na mniejsze kawałki. Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki.
  • Rozgrzej patelnie i wrzuć pokrojone chorizo. Smaż przez klika minut, aż tłuszcz z kiełbasy odrobinę się wytopi.
  • Następnie rozgrzej w garnku oliwę z oliwek, dodaj cebule i zeszklij ją. Dopraw cebulę szczyptą soli. Następnie dodaj pokrojony czosnek i ziemniaki. Smaż wszystkie składniki przez 5 minut od czasu do czas mieszając. Wlej do garnka wodę lub bulion i zagotuj. Gotuj bulion przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodaj pokrojony jarmuż i usmażone chorizo. Gotuj zupę przez 5 minut na małym ogniu. Dopraw zupę solą i pieprzem.
caldo verde

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *