pieczone ziemniaki

Proste pieczone ziemniaki z gorgonzolą i prażonymi orzechami

Kto nie lubi ziemniaków? Ja je kocham. Jeszcze bardziej jeżeli proces ich przygotowania nie jest pracochłonny. Dlatego polecam Wam pieczone ziemniaki z gorgonzolą i prażonymi orzechami. Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi „Prosto”.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków lub 2-3 duże
  • 2 łyżki masła
  • 60 g gorgonzoli
  • 200 g szpinaki (użyłam mrożonego)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, następnie nakłuj widelcem. Piecz w całości, aż będą miękkie 40 minut – 1 godzinę. Następnie wyjmij ziemniaki z piekarnika, pokrój na połówki. Łyżką wyciągnij miąższ z ziemniaków i przełóż do miski. Do miski dodaj gorgonzolę, masło i szpinak. Szpinak najlepiej wcześniej rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody, można też użyć świeżego i go zblanszować. Dopraw farsz solą i pieprzem i ugnieć razem. Nadziej ziemniaki i zapiecz przez ok. 10 minut w piekarniku. Ok. 2-3 minuty przed końcem pieczenia wrzuć do piekarnika orzechy włoskie, aby się uprażyły. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i posyp uprażonymi orzechami.

Uwagi: W przepisie autor do farszu dodał 3 łyżki śmietany.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *