spring rolls

Proste spring rollsy z tofu i warzywami

Bardzo lubię przepisy, które są uniwersalne. Gdy mogę zmieniać składniki, korzystać z tego, co mam pod ręką. Dlatego możesz robiąc spring rollsy pamiętaj, że możesz dowolnie zmienić podane warzywa na: rukolę, czerwoną lub białą kapustę, paprykę czy rzodkiewkę. Dzięki marynacie zawszę będą dobrze smakować. Jeżeli jesz mięso świetnie sprawdzi się np. kurczak lub krewetki. Pełna dowolność. Nie zapomnij o świeżych ziołach to dzięki nim spring rollsy będą miały ten wakacyjny vibe

Składniki na ok. 10 spring rollsów:
10 arkuszy papieru ryżowego
dowolne zioła np. mięta, bazylia, kolendra

Tofu w marynacie:
1 kostka tofu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku
kawałek papryczki chilli

Warzywa w marynacie:
1 cukinia
1 marchewka
1 zielony ogórek
1 łyżka octu ryżowego
1 ząbek czosnku
duża szczypta soli

Sos do spring rollsów:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżka soku z cytryny
kawałek ostrej papryki
kilka liści kolendry

Tofu w marynacie:
Ząbek obieramy i kroimy na drobno. Mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Tofu odsądzamy z nadmiaru wody. Najlepiej położyć na nim coś ciężkiego np. talerz ze szklanką wody. Kroimy tofu na 1 cm paski wzdłuż krótszej krawędzi. Mieszamy tofu z marynatą. Pozostawiamy w marynacie na pól godziny lub całą noc. Rozgrzewamy patelnię i przekładamy tofu bez nadmiaru marynaty. Smażymy powoli z każdej strony na złoty kolor

Warzywa w marynacie: Warzywa kroimy na słupki równej wielkości. Ząbek czosnku obieramy i siekamy. Dodajemy do warzyw. Następnie doprawimy warzywa solą i octem ryżowym. Mieszamy. Marynujemy pół godziny.

Sos do spring rollsów: Siekamy kolendrą oraz ostrą paprykę. Mieszamy z sosem sojowym i sokiem z cytryny.

Zwijanie spring rollsów: Papier ryżowy kładziemy na talerzu, nalewamy odrobinę wody i rozsmarowujemy po papierze. Można też zamoczyć papier w misce. Powinien szybko zmięknąć. W 3/4 wysokości układamy dodatki. Najlepiej zacząć od ziół, następnie warzywa i na górze tofu. Składanie tofu zaczynamy od złożenia papiery ryżowego z prawej i lewej strony i nałożenia go na farsz. Następnie zdecydowanym ruchem zwijamy rolkę do góry.

Spring rollsy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *