Po długiej nieobecności przyszedł czas na nowy przepis. Bardzo prosty i wręcz oczywisty. Śmietana i grzyby. Jednak, żeby nie było tak tradycyjnie użyłam śmietanki sojowej. To co przekonam Was, żebyście też spróbowali?
Składniki:
- 200 g makaronu np. świderki lub tagliatelle
- 200 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 ml śmietanki sojowej
- 1/4 szklanki wytrawnego wina
- kilka gałązek tymianku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Możesz użyć makaronu tagliatelle, świderki lub spaghetti, wedle preferencji smakowych.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej, dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli.
- Oczyść kurki i pokój na mniejsze kawałki, jeżeli grzyby są duże. Dodaj na patelnie wraz z czosnkiem i smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj wino, gotuj 3-4 minut, aż całkowicie wyparuje.
- Zmniejsz moc palnika i dodaj śmietankę sojową i tymianek. Podgotuj, aż zgęstnieje. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Podawaj z makaron z posiekanym koperkiem.
