makaron z kurkami

Prosty wegański makaron z kurkami, sojową śmietanką i ziołami

Po długiej nieobecności przyszedł czas na nowy przepis. Bardzo prosty i wręcz oczywisty. Śmietana i grzyby. Jednak, żeby nie było tak tradycyjnie użyłam śmietanki sojowej. To co przekonam Was, żebyście też spróbowali?

Składniki:

  • 200 g makaronu np. świderki lub tagliatelle
  • 200 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • 1/4 szklanki wytrawnego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Możesz użyć makaronu tagliatelle, świderki lub spaghetti, wedle preferencji smakowych.
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej, dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli.
  • Oczyść kurki i pokój na mniejsze kawałki, jeżeli grzyby są duże. Dodaj na patelnie wraz z czosnkiem i smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj wino, gotuj 3-4 minut, aż całkowicie wyparuje.
  • Zmniejsz moc palnika i dodaj śmietankę sojową i tymianek. Podgotuj, aż zgęstnieje. Dopraw sos solą i pieprzem.
  • Podawaj z makaron z posiekanym koperkiem.
Makaron z kurkami

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *