Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Małą przekąskę, która uspokoi nasze brzuszki. Te ciastka to robią, ale musicie uważać, żeby nie zjeść od razu całej porcji. Podzielcie się z kimś!
Składniki:
- szklanka puree z dyni
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 2-3 łyżki dowolnej mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść żurawiny
- 40 g czekolady
Wykonanie:
- Siekamy czekoladę na mniejsze kawałki.
- Mieszamy puree, płatki owsiane, olej, sodę, mąkę, cukier lub miód i cynamon.
- Jeżeli masa przykleja się do dłoni dodajemy łyżkę mąki.
- Dokładamy żurawinę i czekoladę. Formujemy kuleczki, które spłaszczamy na blaszce.
- Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepiej smakują prosto z piekarnika. Uważajcie, żeby się nie poparzyć 🙂