placuszki twarogowe

Twarogowe placuszki jak u mamy z duszonymi jabłkami

Mogą być okrągłe, w kształcie rombów, albo z dziurką. Jakie tylko sobie wymarzysz. Możesz dodać szczyptę cynamonu albo kilka rodzynek, jeżeli je lubisz. Poza tym możesz zużyć twaróg, który zalega Ci w lodówce.

Składniki na placuszki twarogowe:

  • 250 g białego twarogu
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzika
  • olej

Składniki na duszone jabłka:

  • 2 jabłka
  • duża szczypta cynamonu
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)

Dodatki:

  • syrop klonowy

Wykonanie placuszków:

  • Rozgnieć twaróg widelcem, a następnie dodaj jajko i miód. Wymieszaj. Teraz dodawaj mąkę, najlepiej po łyżce. Masa powinna robić się gęsta. Wlej olej na patelnię, nie oszczędzaj, powinien obficie pokryć całą jej powierzchnię. Rozgrzej go porządnie.
  • W międzyczasie nabierz łyżkę ciasta, uformuj z ciasta kuleczki i rozpłaszcz w dłoniach. Jeżeli ciasto przykleja się do rąk, obsyp je delikatnie mąką. Układaj placuszki na patelni. Smaż, aż będą złote z obu stron.
  • Gdy będziesz przekładać placuszki na drugą stronę lub zdejmować z patelni może wydawać Ci się, że są bardzo delikatne i będą się rozpadać. Nie martw się, gdy przełożysz je na talerz stwardnieją.

Wykonianie duszonych jabłek:

  • Jabłka pokój na kostkę, nie musisz ich obierać. W skórce jest dużo błonnika. Wsyp pokrojone jabłka do rondelka, dodaj szczyptę cynamonu i wodę. Duś 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Placuszki twarogowe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *