wytrawne gofry

Wytrawne pełnoziarniste gofry

Gofry kojarzą mi się z górą śmietany, frużeliną, cukrem pudrem i niedzielnymi spacerami po parku. Gdy byłam dzieckiem nie wyobrażałam ich sobie z innymi dodatkami. Jednak, gdy miałam coraz większe doświadczenie kulinarne próbowałam testować nowe przepisy. Pamiętam jeden z nich. Bezglutenowe gofry z mąki amarantusowej. Brzmi fancy? Niestety, nie zyskały aprobaty domowników. Nigdy więcej nie próbowałam ich robić.

Mogę wam jednak polecić ten przepis na pełnoziarniste gofry. One zyskały szacunek i poważanie w moim domu. Dodatkowo dzięki mące pełnoziarnistej zawierają więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Oddzielamy żółtko od białka. Ubijamy białko.
  • Mieszamy łyżką w misce mąkę, żółtko, proszek do pieczenia, sól, olej i mleko.
  • Następnie delikatnie dodajemy ubite białko.
  • Pieczemy gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Dodatki:

  • ajvar, czyli węgierska pasta z papryki
  • twarożek śmietankowy
  • uduszone pieczarki
  • kolendra
gofry
Gofry wytrawne

Świetnie sprawdzą się jako wytrawne śniadanie lub danie na wynos. Polecam z całego serca

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *