sernik

Zdrowy sernik na zimno z truskawkami i kawałkami czekolady

Znacie te lody straciatella z kawałkami czekolady? Podobnie smakuje ten sernik. Jego smak dopełniają lekko kwaśne truskawki i słodki daktylowy spód. Czy to nie brzmi dobrze?

Składniki na daktylowo-owsiany spód:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 czubata łyżka kakao
  • odrobina masła do wysmarowania blachy

Składniki na masę sernikową:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 2 opakowania jogurtu typu skyr
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek erytrolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki truskawek

Wykonanie spodu ciasta:

Daktyle zalej wrzątkiem i namocz przez 15 minut. Następnie odsącz daktyle, ale nie wylewaj wody. Możesz ją wykorzystać, aby lepiej skleić ciasto. Zblenduj daktyle na gładką masę, dodaj płatki owsiane i kakao. Zblenduj razem wszystkie składniki. Sprawdź czy spód dobrze się klei, jeżeli się rozpada dodaj kilka łyżek wody. Wysmaruj blachę odrobiną masła i rozłóż daktylową masę na dnie blachy.

Wykonanie masy sernikowej:

Pokrój czekoladę na wiórki. Oczyść truskawki i pokrój na ćwiartki. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Zblenduj twaróg, jogurt i mleko na gładką masę. Dodaj erytrol i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj płynną żelatynę do masy twarogowej i zblenduj. Dorzuć pokrojoną czekoladę i truskawki. Możesz odłożyć kilka truskawek, aby udekorować nimi ciasto. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Wylej masę sernikową na daktylowy spód. Schłodź całość w lodówce przez 3-4 godziny.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *