Znacie te lody straciatella z kawałkami czekolady? Podobnie smakuje ten sernik. Jego smak dopełniają lekko kwaśne truskawki i słodki daktylowy spód. Czy to nie brzmi dobrze?
Składniki na daktylowo-owsiany spód:
- 1 szklanka daktyli
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 czubata łyżka kakao
- odrobina masła do wysmarowania blachy
Składniki na masę sernikową:
- 500 g półtłustego twarogu
- 2 opakowania jogurtu typu skyr
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek erytrolu
- 3 łyżeczki żelatyny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki truskawek
Wykonanie spodu ciasta:
Daktyle zalej wrzątkiem i namocz przez 15 minut. Następnie odsącz daktyle, ale nie wylewaj wody. Możesz ją wykorzystać, aby lepiej skleić ciasto. Zblenduj daktyle na gładką masę, dodaj płatki owsiane i kakao. Zblenduj razem wszystkie składniki. Sprawdź czy spód dobrze się klei, jeżeli się rozpada dodaj kilka łyżek wody. Wysmaruj blachę odrobiną masła i rozłóż daktylową masę na dnie blachy.
Wykonanie masy sernikowej:
Pokrój czekoladę na wiórki. Oczyść truskawki i pokrój na ćwiartki. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Zblenduj twaróg, jogurt i mleko na gładką masę. Dodaj erytrol i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Następnie dodaj płynną żelatynę do masy twarogowej i zblenduj. Dorzuć pokrojoną czekoladę i truskawki. Możesz odłożyć kilka truskawek, aby udekorować nimi ciasto. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Wylej masę sernikową na daktylowy spód. Schłodź całość w lodówce przez 3-4 godziny.
