zupa kurkowa

Zupa kurkowa z jogurtem naturalnym

Każdy ma swoje ulubione danie z kurek. Moim jest jajecznica na maśle z odrobiną cebulki. Jednak, gdy jajecznica mi się znudzi to robię zupę z kurek. Delikatnie podsmażone ziemniaki i dużo natki pietruszki. To dwa składniki, których nie może zabraknąć.

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 300 g kurek
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Cebulę, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Kurki dokładnie oczyść, umyj i pokrój jeżeli są duże. Wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej olej, dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i kurki. Smaż ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj gorący bulion, czosnek i gotuj pod przykryciem przez ok.15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw pieprzem i solą. Zahartuj jogurt i delikatnie podgrzej całość.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *