żytnie gofry

Żytnie drożdżowe gofry

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść więcej truskawek. Dlatego przygotowałam te drożdżowe gofry z jogurtem greckim i truskawkami. Chciałam, aby były trochę zdrowsze dlatego użyłam żytniej mąki. Wypróbujcie!

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki żytniej*
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Dodatki:

  • truskawki
  • jogurt grecki
  • cukier brązowy

Wykonanie:

  • Podgrzewamy delikatnie mleko. Zdejmujemy z ognia. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.
  • Następnie dodajemy po łyżce mąki i mieszamy.
  • Na koniec wbijamy jajko i wlewamy olej. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Pozostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy, wtedy gofry będą chrupiące i nic się nie przypali.

*mąkę przesiać, jak wtedy bardziej puszysta

żytnie gofry
żytnie gofry

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *